Правителството преговаря за втечнен газ със САЩ и Египет, съобщи премиерът

...
Правителството преговаря за втечнен газ със САЩ и Египет, съобщи премиерът
Коментари Харесай

Правителството преговаря със САЩ и Египет за втечнен газ |

Правителството договаря за полутечен газ със Съединени американски щати и Египет, съобщи министър председателят Кирил Петков от трибуната на Народното събрание.

Петков добави, че има опция да се закупи полутечен газ от Съединени американски щати, който ще е задоволителен, за да покрие напълно потребностите на България до края на годината. Премиерът разбра за новината по време на изключителното съвещание и я заяви на народните представители. Той посочи, че следва да бъде контрактувана цената, като това ще се случи на следващия ден.

Петков изясни, че преди 4 месеца държавното управление е заварило обстановка на цялостна взаимозависимост от " Газпром ", 3 милиарда лева, изхарчени за градежа на Турски поток, както и отвод от 70% от азерския газ, който е 1/3 по-евтин от съветския. Той добави, че още тогава държавното управление е имало три целта - да има задоволително газ, доставките да не са рискови и цените да са допустимо най-хубави.

Подготовката за възможна газова рецесия е почнала от началото на войната в Украйна. По думите му още тогава държавното управление е почнало да се готви за прекъсване на съветския газ. Това се случи публично предходната седмица, когато " Газпром " заяви, че стопира газа за България. Причината - отказаното заплащане в рубли.

Според Петков заплащането в рубли е рисково, защото не се знае каква ще е цената - това зависи от курса на рублата. " Вкарвайки медиатор при заплащанията, вкарваме страна, която не е по контракт. Заради това не се знае дали ще получим газ за дадените пари. Всичко това нарушава контракта и извива ръцете на държавното управление ", изясни той.

Планът за дейности на българското държавно управление включва:

1. Активна работа по диверсификацията - забързване на градежа на интерконектора. Премиерът заяви, че над 20 пъти е разговарял с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис, който е удостоверил, че градежът ще е приключен до 30 юни.

2. Преговори с Азербайджан. В момента те са в ход и може още този месец може да се стигне до смяна на контракта за азерски газ. По думите на премиера азерски газ ще потече сигурно на 1 юли, а в случай че се реализира единодушие, е допустимо това да се случи и по-рано.

3. Общоевропейски покупки на газ. Петков посочи, че държавното управление е почнало договаряния в Европейска комисия за общоевропейски покупки на газ - с помощта на тях може да бъде реализирана спестовност от мащаба и по този начин да бъде понижена и крайната цена. Миналата седмица след визитата на Асен Василев и Александър Николов бе обявено, че в България ще проработи районен координационен център, който да контролира инфраструктурата за газа. След като това се случи, следва да бъде взето и решение за общите покупки на синьо гориво. Премиерът заяви, че още на следващия ден по отношение на този ангажимент в София ще дойдат енергийни министри от страните от района, като измежду тях ще е и украинският енергиен министър. 

Петков е безапелационен, че тези стъпки ще допринесат за това цените на газа или да останат на същите равнища, или даже да се намалят.

По време на второто за деня пленарно съвещание депутатите изслушаха и министъра на енергетиката Александър Николов, шефовете на БЕХ, " Булгаргаз ", " Булгартрансгаз ", ръководителят на КЕВР и ръководителите на ДАНС и ДАР - по въпроса за спрения съветски газ.

Директорът на БЕХ Иван Андреев съобщи, че е взел всички ограничения за обезпечаване на непрестанно доставяне с газ.

Директорът на " Булгаргаз " Людмил Йоцов пък означи, че настояването на Русия за заплащане в рубли е рисково. По думите му превалутирането ще забави доставките на газ, в случай че въобще има такива. Йоцов означи, че с смяната в метода на заплащания, заложена в указа на съветския президент Владимир Путин, липсват механизми за гаранции, надзор и наказания за несъблюдение.

Директорът на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов разгласи, че сега няма заплаха от въвеждане на ограничаващ режим. Малинов заяви, че в хранилището в Чирен има над 103 куб. метра газ - те ще са задоволителни, с цел да покрият 40% от лятната консумация на газ.

Председателят на ДАНС Пламен Тончев разгласи, че прекъсването на газа от страна на " Газпром " е политически напън върху България и Полша - поради позициите им за войната в Украйна. По думите му задачата на Русия е била и да внесе разделяне в българското общество. 

Председателят на КЕВР Станислав Тодоров сподели, че скокът на цената на газа в Европа се дължи на пониженото запълване на хранилищата в Европейски Съюз - поради пониженото доставяне с газ от " Газпром ". След това Русия подвигна цените и е почнал политическият напън на Москва върху Европейски Съюз.

" Тази рецесия е целеустремено провокирана от Русия, с цел да реализира своите политически цели ", сподели той.

Директорът на КЕВР Пламен Тончев разгласи, че за покупка на полутечен газ са поискани предложения от 12 компании, от тях са дали отговор 8, а 3 от тях са класирани поради най-ниската препоръчана цена.

" Резултатите са ясни - газоподаването не спря, цените не се качиха, не приехме едностранното преустановяване на контракта ", заключи министър председателят Петков. Той обаче регистрира един пропуск: " Единственият ход, който не отиграхме вярно, може би трябваше да вземем образец от Вас, е че не дадохме кученце ". 

Така Петков иронизира Бойко Борисов, който преди години подари куче на съветския президент Владимир Путин.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР